Malo ljudi može da identifikuje jezik koji se govori u Egiptu u slučaju da ih se pita. Većina dijalekata koji se govore su narodni dijalekti. Najprošireniji jezici su oni iz arapskih grupa ljudi. Uprkos tome, s obzirom na to da je ova zemlja naseljena brojnim etničkim grupama, posebno doseljenicima iz Evrope, postoji mnoštvo drugih jezika koji se govore.

Egipatski jezik služi i kao podsetnik da govorni jezici mogu značajno da se razlikuju od svojih pisanih standardnih varijanti, pri čemu govorni jezici bolje predstavljaju regionalne varijacije, dok pisani standard služi kao lingua franca.

Istorija

Drevni Egipat ima dugu i slavnu istoriju koja datira oko 3400 godine p.n.e. Ovo je jedan od najstarijih svetskih jezika. Drevni Egipćani su bili poznati po svojim hijeroglifima: osnovni crteži koji su prikazivali životne događaje. Čak su beležili istoriju, proizvodili literaturu i pisali medicinske priručnike. Faraoni su govorili egipatski, a i sveti tekstovi su se pisali ovim jezikom.

Egipatski danas

Standardni arapski je zvanični jezik Egipta (ili MSA, skraćenica koja potiče od engleskog „Modern Standard Arabic“), a koristi se u većini pisanih dokumenata i škola. Standardni arapski se pre svega odnosi na književni oblik arapskog jezika, koji u suštini predstavlja makrojezik sastavljen od mnogih narodnih dijalekata. Zato je važno napomenuti da je standardni arapski jezik književnosti, medija, obrazovanja, pa čak i zvaničnih okruženja, ali to nije jezik svakodnevnog razgovora.

Potiče od klasičnog (srednjovekovnog) arapskog, a njegova gramatika i pravopis uglavnom su ostali nepromenjeni od 7. veka. Međutim, zbog engleskog i francuskog uticaja, kroz vreme se promenilo nekoliko aspekata njegovog stila i formulacije teksta.

Ostali dijalekti

Svaka nacija ima svoj „arapski dijalekat“ ili „Amiya“ kao svakodnevna vrsta govora. Razlike su zasnovane na zvuku, a ne na rečniku ili gramatici.

Egipatski arapski (govorna varijanta makrojezika) je najkorišćeniji jezik Egipta i smatra se nacionalnim jezikom zemlje. U svom modernom obliku kombinuje arapske, koptičke, turske, otomanske, francuske i italijanske elemente.

Drugi široko korišćeni arapski dijalekti su saidi arapski (koji govore uglavnom ruralne zajednice u blizini sudanske granice), sudanski arapski (koji govore pre svega sudanski doseljenici), severnolevantinski arapski, arapski ta’izzi-adeni, alžirski, zaljevski arapski i marokanski, da pomenemo samo neke.

Pored toga, većina obrazovanih Egipćana govori engleski ili francuski kao drugi jezik. Egipat ima oko 3 miliona francuskih govornika. Adigejski, amharski, grčki, armenski i italijanski pripadaju grupi doseljenih jezika koji se govore u Egiptu.

Dakle, ako ste usred planiranja putovanja u Egipat, ili ste zainteresovani za jezik i kulturu, ili proučavate njihovu istoriju, dobro bi vam došle pouzdane usluge prevođenja. Tu smo da vam pomognemo!