Kina je jedna od zemalja sveta sa najvećom jezičkom raznolikošću. Jezik koji se najčešće govori u Kini je standardni kineski: on nosi korijene u centralnom delu zemlje. Prema nedavnom istraživanju stranice Etnolog (Ethnologue) ukupni broj jezika u Kini je 302. Standardni kineski je takođe i nacionalni jezik.

Potrebno je oko 4 minute za čitanje članka.

71% kineza govori vrstu mandarinskog jezika, što je gotovo kao lingva franka u dijelovima Kine gde se govori mandarinski, kao i na ostatku kopna, ma da manje.

Vredno je napomenuti da kineske autonomne regije, poput Hong Konga, ne slede ovo pravilo. Na primer, u tibetanskoj autonomnoj oblasti službeni jezik je tibetanski, dok je mongolski zvanični jezik u unutrašnjoj Mongoliji. U Hong Kongu su kantonski i engleski službeni jezici, a u Makau portugalski i kantonski.

Zvanični jezici Kine su sledeći:

  • standardni mandarinski
  • kantonski
  • portugalski
  • engleski
  • mongolski
  • haix
  • bayingolin
  • bortala
  • korejsko tibetanski
  • ujgurski
  • zhuang
  • kazaški
  • yi

Zbog velike lingvističke raznolikosti, Ujedinjene nacije su 20. april proglasili Danom kineskog jezika.

Ono što biste trebali znati, pre nego što posjetite zemlju, je da Kina svoje jezike ne naziva jezicima, već dijalektima. Uprkos neslaganjima lingvista širom sveta, politika je razlog tome.

Kineski je takođe najčešći maternji jezik na svetu. Govori ga oko 1,3 milijarde ljudi. Međutim, ovaj podatak je malo neistinit, jer govornici mandarinskog jezika neće moći da razumeju, recimo, kantonski. Ali u obrnutoj situaciji se ne može reći isto, jer kineski zakon, iako dozvoljava kulturnu i regionalnu autonomiju, obavezuje sve stanovnike kojima mandarinski nije maternji jezik da ga nauče.

Postoji puno lingvističkih rasprava o tome koliko grupa kineskih jezika postoji, a brojevi se kreću od 7 do 10.

To su:

  1. Mandarinski – jezik koji se najviše govori, poznat kao severni kineski.
  2. Wu – jezik koji se većinom govori na obali Šangaja.
  3. Yue – ovaj jezik je poznat kao kantonski i govornici drugih dijalekata ga ne mogu razumeti.
  4. Xiang – jezik se govori u provinciji Huan u južnoj Kini, može se razumeti uz poznavanje mandarinskog jezika.
  5. Min – jezik se govori u provinciji Fujian, kao i na Tajvanu.
  6. Gan – jezik se govori u raznim provincijama, uključujući Jiangxi i Fujian. Poznat je i kao Kan.
  7. Hakka –jezik hakka se govori uglavnom u izoliranim krajevima i sastoji se od 13 različitih dijalekata.

Glavni razlog tolikog broja jezika je taj što, istorijski gledano, Kina nije bila ujedinjena zemlja i regionalne razlike su se razvile u različitim kineskim jezicima kakve danas poznajemo.

Jedan od razloga je činjenica da su mnoge regije bile geografski izolovane. Bez kontakta i interakcija sa najbližim komšijama, moguće je da stanovnici razumeju samo dijalekte koji se govore unutar njihove provincije. Takođe treba napomenuti da i ove grupe imaju milione govornika.

Mnoge od ovih grupa se mogu razumeti međusobno, međutim, još veliki broj onih koji nemaju baš tu sreću.

Ako su Vašoj kompaniji potrebni prevodi na bilo koji od kineskih jezika, obratite nam se i mi ćemo Vas povezati sa našim profesionalnim prevodiocima i pružiti Vam kvalitetan rad u rekordno kratkom roku!