Možda pitanje koji se jezici govore na Tajlandu može izgledati blesavo. Na kraju krajeva, Tajland ima samo jedan zvanični jezik, a to je, naravno, tajlandski. Međutim, to ne prikazuje celu sliku. Sa skoro 60 miliona stanovnika i teritorijom koja se proteže od Kine do Malezije, jezik koji se govori u naciji je veoma raznolik. Kultura mesta oblikuje dijalekte, bez obzira da li se koriste formalno ili neformalno.

Tajlandski je zvanični jezik Tajlanda, a govori ga  većina građana te zemlje. Međutim, u većini slučajeva ćete naići samo na jedan jezik u određenoj naciji. Tajland broji 73 živa jezika, od kojih je 51 autohtonih.

Pogledajmo neke od različitih dijalekata i jezika koji se govore na Tajlandu:

Koji se jezici govore na Tajlandu?

• Tajlandski

Jedini zvanični jezik Tajlanda govori oko 88% od ukupno 69 miliona stanovnika zemlje. Samo 34% onih koji govore tajlandski na Tajlandu ga smatra svojim maternjim jezikom.

Tajlandski, često poznat i kao sijamski u prošlosti, je član porodice tai jezika, a „zvanična“ forma koja se govori na Tajlandu je zasnovana na dijalektu iz Bangkoka.

Širom nacije se govore različiti dijalekti, a toliko su raznoliki da ljudi na suprotnim stranama zemlje teško razumeju jedni druge. Tajlandski je tonalni jezik, što znači da reči menjaju značenje u zavisnosti od toga kako se izgovaraju. Phu Thai, Shan, Song, Isan, južni Thai, Nyaw, severni Thai, Phuan i Lu su regionalni tajlandski dijalekti.

• Autohtoni jezici i jezici manjina

Postoji pet različitih porodica jezika koje se mogu razlikovati među 51 autohtonih jezika Tajlanda. Među njima su austronezijski, hmong-mien, tajlandski, mon-kmer i sinotibetanski.

Hmong jezik, koji je deo porodice jezika hmong-mien, ima 3,7 miliona izvornih govornika podeljenih po mnogim zemljama. Kmer jezik, član porodice jezika mon-kmer, ima još veću populaciju: 16 miliona govornika podeljenih po Kambodži, Tajlandu i Vijetnamu.

• Jezici doseljenika

Burmanski (oko 828.000 govornika), engleski, japanski, korejski, hindi, francuski i nemački su, ovim redosledom, najpopularniji strani jezici na Tajlandu.

Iako engleski nije striktno jezik doseljenika, to je široko popularan drugi jezik. Mnogi Tajlanđani uče engleski jezik u školi ili sami, a to je posebno evidentno u Bangkoku, poslovnom čvorištu zemlje, kao i drugim važnim turističkim destinacijama.

Završni savet…

Tajland se poslednjih godina pokazao kao mešavina kultura i jezika iz celog sveta. Opuštena kultura, karakteristična hrana i prelepe plaže mame posetioce. Ako još uvek niste bili tamo, apsolutno bi trebalo da ga stavite na svoju listu destinacija. Međutim, pre nego što se zaletite, uverite se da poznajete neke osnove tajlandskog jezika. Inače, možda ćete se naći u tome da previše često koristite Google Translate!