Da li ste se ikad zapitali da li je budućnost prevoda ugrožena? Tačno jeste da su mašine i roboti zamenili ljudski rad u mnogim ograncima, ali prevod je sigurno jedna od onih ogranaka na koje se to ne odnosi.

Najveći problem mašinskog prevođenja je taj što prevodi nisu izvađeni iz konteksta, niti uzimaju u obzir sve kulturne i geografske faktore okruženja za koje su namenjeni. U tom smislu, prevod urađen od strane prevodilačke agencije je mnogo kvalitetniji, jer se uzimaju u obzir svi aspekti prevođenja, a istovremeno se dodaje i određena količina kreativnosti, što je teško postići mašinskim prevodom.

Kvalitetan prevod uzima u obzir kulturne faktore i faktore okruženja

Iako je tačno da je mašinski prevod brz, ne možemo se uvek osloniti na njegovu tačnost. Sa ove tačke gledišta, prevod od strane prevodilačkih agencija je svakako kvalitetniji, a iskusni prevodioci u svom radu uzimaju u obzir kako osnovne principe lokalizacije i transkripcije, tako i različite nijanse pojedinih jezičkih grupa.

Postoji više različitih besplatnih alata za prevođenje koji mogu biti veoma korisni za svakodnevne potrebe putnika, ali kada tražimo kvalitetne profesionalne prevode, kvalifikovani prevodioci su pouzdaniji izbor. Svojim iskustvom i znanjem vezanim za određeni kontekst, mogu razumeti pravo značenje reči, a to dovodi do toga da je mogućnost grešaka u prevodu minimalna.

Saradnja mašinskih prevoda i prevodioca poboljšava kvalitet prevoda

Kao što vidite, ne treba se plašiti za budućnost prevoda, jer je u mnogim aspektima bolje rešenje od mašinskog prevođenja. Međutim, to ne znači da mašine i ljudi ne mogu sarađivati u prevodilačkim uslugama.

Danas veliki izbor raznih tehnologija je od velike pomoći mnogim prevodilačkim agencijama, pa je samim tim njihov rad još brži i efikasniji. Kao rezultat toga, s jedne strane troškovi prevodilačkih usluga su niži, a sa druge strane baza podataka prevodilačkih agencija se stalno ažurira. Tako su se razvili pouzdani prevodilački alati, koji agencijama pružaju brze, visokokvalitetne i profesionalne prevode.