Znate li koja je razlika među ovim rečima? Sigurni smo da ste čuli za njih i da ih često koristite. Neke od ovih reči imaju slično ili različito značenje, dok se druge isto pišu, a označavaju različite pojmove. Za vas smo pripremili jedan kratak blog o ovim rečima, kako bismo vas podsetili na njih, a možda i naučili nešto novo.

Homonimi

Homonimi su reči koje se isto pišu, pri izgovoru mogu imati isti ili drugačiji akcenat, ali bez obzira na isti napisani oblik, imaju drugačije značenje. U engleskom jeziku ove reči se isto izgovaraju, ali se drugačije pišu. To su npr.: I (ja) i eye (oko), whole (čitav) i hole (rupa), ate (jeo/jela) i eight (osam) itd. U srpskom jeziku ove reči se isto pišu, ali imaju drugačije značenje.

Neki od primera homonima su:

  • Lak: kao pridev i lak za lakiranje
  • Grad: naseljeno mesto i grad kao nevreme
  • Radio: kao glagol raditi i kao imenica radio, koji služi za prenos govora i muzike.
  • Višnja: kao vlastito ime i višnja kao voće
  • Pas: životinja i pas kao predmet
  • Luk: biljka i luk kao oružje

Sinonimi

Sinonimi su reči koje imaju identično ili slično značenje, ali nemaju isti oblik. Njihova upotreba zavisi od toga o čemu se govori i koja reč najbolje odgovara u određenom trenutku. Potrebno je pažljivo izabrati odgovarajući sinonim, kako bi se jasno izrazila suština. Sinonimi nam pomažu da budemo kreativni i da koristimo više reči, kako pri usmenom, tako i pri pismenom izražavanju. Primeri sinonima su: veseo, radostan, sretan; tužan, žalostan, očajan, depresivan; lep, zgodan, šarmantan; hladan, leden, studen; topao, vruć, vreo.

Antonimi

Antonimi su reči koje imaju suprotno značenje u odnosu na neku drugu reč. Dve reči koje imaju suprotno značenje čine antonimski par. Antonimi mogu biti:

Primarni ili pravi: razvili su se iz različitih korena (topao – hladan; crn – bel)

Tvorbeni: imaju isti koren i na njih dodajemo razne prefikse (otvoriti – zatvoriti, simpatičan – antipatičan)

Binarni: u potpunosti negira značenje svog para (istina – laž; pun – prazan; tišina – buka)

Višestruki: suprotni različitim rečima (star – mlad, nov)

Deminutivi

Deminutivi su reči koje označavaju da je nešto manje u odnosu na normalnu veličinu. Naziv potiče od latinske reči deminutivum, „umanjenica“. Primeri deminutiva su: dete – detence; ostrvo – ostrvce; prst – prstić; list – listak itd.

Augmentativi

Augmentativi su reči koje su suprotne deminutivima. Naime, ove reči označavaju da je nešto veće u odnosu na normalnu veličinu. Naziv augmentativ potiče od latinske reči augmentativum, „uvećanica“.

Primeri za augmentative su: kuća – kućetina; knjiga – knjižurina; zec – zečina; krava – kravetina; torba – torbetina itd.

Nadamo se da vam je čitanje našeg bloga na ovu temu bilo zanimljivo. Naš jezik je pun različitih reči koje ga čine bogatim. Koliko god ga istraživali, uvek postoji nešto sa čime nismo dovoljno dobro upoznati, ili nešto što smo zaboravili. Cilj naših blogova jeste da naučimo nešto novo, ali i da ponovimo ono što smo zaboravili. Ukoliko imate pitanja ili predloge za nove blogove, kontaktirajte nas, a mi ćemo vam čim pre odgovoriti.