Šta trebate znati pre osnivanja kompanije u Austriji?

Sve više i više pojedinaca koji imaju uspešno poslovanje odlučuju se da osnuju kompaniju u jednoj od susednih zemalja ili negde drugde u inostranstvu. Ovaj hrabri potez motivisan je brojnim faktorima.  To je većinom zbog toga što vlasnik preduzeća vidi odličnu poslovnu priliku u susednoj zemlji. Austrija je daleko najpopularnija susedna zemlja, gde se sve više i više pojedinaca iz Regiona odlučuje da osnuje svoje poslovanje. U Austriji se može birati između sledećih oblika poslovanja:

  • 1. samostalni preduzetnik,

  • 2. društvo sa ograničenom odgovornošću (GmbH),

  • 3. generalno partnerstvo (OG),

  • 4. komanditno društvo (KG),

  • 5. partnerstvo za građansko pravo (GesbR),

  • 6. akcionarsko društvo (AG),
  • 7. tiho partnerstvo (Stille Gesellschaft).

Kakvi su troškovi registracije kompanije u Austriji?

Potrebno je najmanje 5000 evra investiranog kapitala prilikom formiranja GmbH-a. Iznos je viši nego u Srbiji, ali niži nego na primjer u Sloveniji za istu vrstu poslovanja. Zvanično, početni kapital mora iznositi 10000 evra. Srećom, nećete odmah morati platiti puni iznos. Puni iznos ćete morati da platite samo ako kompanija bankrotira. Ako vaše poslovanje uspe, bićete lično odgovorni za ovaj iznos.

Pored početnog kapitala, moraćete da platite registraciju kompanije. Moraćete i da platite notara i poreskog savetnika, ali obojica že vam biti od velike pomoći na početku. Takođe, morate uzeti u obzir troškove zakupa poslovnog prostora.

Razlozi za osnivanjem poslovanja u Austriji

Preduzetnici iz Regiona će prepoznati Austriju kao veoma susretljivom. Neće se susretati sa birokratskim promjenama na svakom koraku. Austrija ima veoma privlačno tržište. Ideja o uspostavljanju poslovanja u Austriji i Njemačkoj je privlačna za sve koji žele proširiti svoje poslovanje na austrijsko i nemačko tržište. Kada uspostavite poslovanje u Austriji, lakše ćete poslovati sa drugim austrijskim kompanijama.

Međutim, morate biti svesni da ćete austrijske zaposlenike trebati isplaćivati prema austrijskim radnim standardima, ne prema srpskim ili standardima iz Regiona. Prilikom isplaćivanja zaposlenika iz Srbije, koji će biti zaposlen u kompaniji iz Srbije, ali privremeno poslan da radi u Austriji, morate se pridržavati istih standarda kao i prilikom isplaćivanja zaposlenika iz Austrije. Treba da znate da je minimalna bruto zarada u Austriji 1300 evra. U 2018. prosečna mesečna bruto plata u Austriji je izosila 3632 evra, dok u Srbiji je iznosila samo 584 evra bruto i 422 evra neto.

Kada uspostaviti kompaniju u Austriji?

Trebali biste osnovati kompaniju u Austriji ako želite tamo da prenesete dio vašeg poslovanja ili ako mnogo poslujete u zemlji. Takođe, morate da razmotrite da li ćete zaposliti austrijske zaposlenike ili ne. Sigurno ćete se suočiti sa manje birokratije sa zapošljavanjem austrijskih zaposlenika, u poređenju sa zapošljavanjem zaposlenika iz Srbije na privremenom radu u Austriji. Jednom kada osnujete kompaniju u Austriji, možete lako podneti zahtev za kredit kod bilo koje austrijske banke.

Najlakši način da započnete poslovanje je da potražite pomoć stručnjaka, koji vam može ponuditi potrebno znanje i profesionalan pristup i koji će vam pomoći da brzo uspostavite poslovanje. Oni će u kratkom roku pripremiti svu potrebnu dokumentaciju. Poveriti osnivanje poslovanja nekome ko ima advokate i konsultante u Austriji je dobra ideja. Zahvaljujući njima, celi proces teče glatko, jer imaju sve pravilne i tačne informacije koje su vam potrebne za uspostavljanje poslovanja.

Oni će vam pomoći u osnivanju poslovanja i registraciji na sudu. Kompanija takođe mora biti objavljena u austrijskom službenom listu.

Kako osnovati društvo sa ograničenom odgovornošću (GmbH)

Prvo morate da navedete ime kompanijе, koje mora biti sudski overeno. Takođe je potrebno dostaviti adresu od  sedišta kompanije. Vaša kompanija će morati redovno da posluje u određeno radno vreme i u nameštenim poslovnim prostorijama da bi bila upisana u poreski registar. Moraćete da navedete jednog ili više vlasnika, direktora kompanije i poslovnu aktivnost.