Pre nego što se odlučite za poslovanje u Rusiji, obavezno saznajte sve detalje poslovanja u Rusiji, jer ćete uskoro morati da se bavite novim propisima, raditi sa ruskim kolegama i takmičiti se sa lokalnim firmama.

Naučite nekoliko činjenica o Rusiji

Imajte na umu da ćete za uspešno poslovanje takođe morati analizovati veliku količinu podataka, razumeti različite kulture i precizno odrediti lokacije poslovanja preduzeća u celoj zemlji. Pomoći će vam i neke činjenice o Rusiji koje morate znati:

  • Uprkos raspadu Sovjetskog saveza 1991. godine, Rusija je i dalje najveća svetska država po povšrini i zauzima gotovo celu severnu Aziju i veći deo istočne Evrope.
  • Podeljena je u 22 republike sa 145,9 miliona stanovnika.
  • U vidu bruto domaćeg proizvoda (BDP), ruska ekonomija je na 12. mestu, dok je po paritetu kupne moći (PPP) čak šesta u svetu.
  • Rusia je deo grupacije BRICS, koja uključuje Južnoafričku Republiku, Kinu, Indiju i Brazil.
  • Rusija planira da osnuje međunarodni finansijski centar koji će omogućiti rast pravnim i finansijskim preduzećima.
  • Rusija izvozi mnogo različitih proizvoda.
  • Najpopularnije industrije su farmacija, inženjerstvo, obrazovanje, potrošački proizvodi i maloprodaja.

Ako razmišljate o poslovanju u Rusiji, koristićete ruski jezik za komunikaciju. Ruski je službeni i državni jezik. Međutim, treba napomenuti da se u državi koristi 27 drugih službenih jezika, a mnogi imigranti takođe komuniciraju na svom jeziku.

Zašto birati Rusiju za pokretanje poslovanja?

Obzirom da je Rusija jedna od 10 najvećih ekonomija na svetu, ima smisla da ta zemlja nudi mnogo mogućnosti i koristi ljudima koji žele da posluju baš tamo. Zemlja podstiče razvoj ruske ekonomije u obliku hipoteka i potrošačkih zajmova, što povećava kapacitet industrije, tako da nije neubičajeno da je Rusija već otplatila značajan deo svog spoljnog duga.

Kako bi dodatno postakla razvoj tržišta, država nudi i razne pakete poreskih olakšica. Mnoge kompanije su preopoznale napore vlade, što je značajno povećalo njihovo povereje u zemlju. Stalno se uvode nove strukturne reforme, što dovodi do mnogih poslovnih prilika u industriji električne energije, farmacije, trgovine i telekomunikcija.

Razumevanje ruskog tržišta utiče na poslovne rezultate

Poznavanje ruskog tržišta i prava poslovna ideja su neophodni za osnivanje kompanije u Rusiji i njeno uspešno vođenje, ali ćete takođe morati da se pozabavite brojnim postupcima u kojima je poznavanje određenih pravnih stvari od presudnog značaja.

1. Dobijanje vize

Ako želite da osnujete kompaniju u Rusiji, onda ne zaboravite da će vam trebati boravišna dozvola, što je uslov za pokretanje i vođenje kompanije. Ako ste nerezident, tada se kompaniji možete pridružiti samo kao akcionar, a kompanijom mogu upravljati samo oni koji imaju dozvolu za stalni ili privremeni boravak u Rusiji.

Ako nemate boravišnu dozvolu i još uvek želite da pokrenete kompaniju, onda možete poslati zahtev za rusku radnu vizu i postati samozaposleni, ali je ova opcija moguća samo na poziv Ruskog zavoda za migracije. Drugi način za pokretanje biznisa u Rusiji je osnivanje kompanije koja će generirati prihod i obezbediti slobodna radna mesta. U tom slučaju dobijate rusku poslovnu vizu.

Takođe možete poslovati u Rusiji kao strani investitor. U ovom slučaju imaćete isti status kao i lokalno stanovništvo, ali imaćete određena ograničenja u osiguranju i bankarstvu, kupovini zemljišta i posebnim investicijama koje su od strateške važnosti za zemlju.

2. Poslovni plan

Pre nego što osnujete kompaniju, preporučujemo da pripremite poslovni plan zasnovan na istraživanju tržišta. Ovo će vam dati odgovore na pitanje da li će proizvodi ili usluge koje ćete ponuditi biti isplativi.

3. Oblici preduzeća

Pre nego što počnete poslovati, potrebno je odlučiti o obliku kompanije koja je dostupna u Rusiji, jer se međusobno razlikuju u pojedinačnim karakteristikama, a takođe i u pravnoj strukturi.

Kompanija sa ograničenom odgovornošću je najčešći oblik poslovanja u Rusiji. To je privatna kompanija koja može biti u vlasništvu do 50 akcionara. Oni su odgovorni za dugove kompanije nastale do iznosa osnovnog kapitala. Strano preduzeće ili pojedinac može biti akcionar, a može biti i osnivač ili član uprave, ali samo ako ima vizu.

Akcionarsko društvo može biti zatvoreno ili privatno ili otvoreno ili javno. Ako je akcionarsko društvo javno, onda ono može imati više od 50 akcionara, pri čemu su akcije slobodno dostupne javnosti. Ostale obaveze i dozvole su slične onima koje se odnose i na kompaniju sa ograničenom odgovornošću.

Partnerstvo je prikladno ako nameravate da pokrenete mali biznis. S jedne strane, partnerstvo može biti opšte, što znači da partneri učestvuju u upravljanju kompanijom, a prava i obaveze su utvrđene sporazumom. S druge strane, partnerstvo može biti ograničeno, što označi da partneri dele profitne i dužničke obaveze i koriste svoju imovinu za pokrivanje troškova.

Podružnice su drugi oblici preduzeća i osnovani su u Rusiji kao predstavnik kompanija. U ovom slučaju nije dozvoljena nikakva komercijalna aktivnost.

4. Naziv i adresa kompanije

Kada budete odlučivali za naziv kompanije, primenjuju se ista pravila kao i u svim drugim zemljama, tako da naziv kompanije ne sme da bude isti kao u bilo kojoj postojećoj ruskoj kompaniji.

5. Pripremite potrebne dokumente

Kao i kod mnogih drugih postupaka, potrebno je pripremiti odgovarajuće dokumente i obaviti brojne formalnosti prilikom osnivanja kompanije. Dakle, potrebno je dostaviti puno ime kompanije sa svim skraćenicama, osnivačima kompanije, visinom i prirodom doprinosa akcionara, pravilima upravljanja kompanijom, zakonskim odgovornostima menadžmenta i, ako je potrebno, detaljima o direktorima.

6. Registracija kompanije

Nakon što pripremite sve dokumente, potrebno je da registrujete firmu Federalnoj poreskoj službi, gde podnosite zahtev za registraciju, osnivačke dokumente, dokaz o pravnom statusu osnivača i primanje državne takse.

Služba za registraciju će pregledati vašu prijavu i obavestiti vas o odluci u roku od pet radnih dana. Ako je vaša prijava prihvaćena, dobićete potvrdu o osnivanju ili registraciji, poresku potvrdu, poreski identifikacioni broj kompanije i izvod iz ruskog državnog registra pravnih lica sedam dana nakon prijave.

7. Otvaranje bankovnog računa

Da biste otvorili bankovni račun, pošaljite banci sve dokumente koje ćete dobiti od Federalne službe za poreze na osnovu kojih ćete dobiti podatke o svom bankovnom računu.

Pravila poslovanja u Rusiji olakšaće vam vođenje preduzeća

Da biste sebi olakšali poslovanje u Rusiji, dobro je znati nekoliko poslovnih pravila koja će vam pomoći da uspešno vodite posao. Ako se ne osećate dovoljno samopouzdano, bar na početku zaposlite advokatsku kancelariju koja će vas zaštiti od problema nastalih radi nepoznavnja propisa.

Korisno je, prilikom zaključivanja poslova, proveriti sve lokalne proizvođače i zaposlene. Pošto se Rusi zalažu za direktan razgovor, korisno je pomenuti faktor profitabilnosti na samom početku sastanka, a čaša votke obično potvrđuje ugovor. Ni na koji način ne dozvoljavajte sebi da kasnite na sastanke, ali svakako očekujte kašnjenje od ruskih kolega.

Uzmite u obzir društvene običaje i etiku

Ako ste odlučili da idete na poslovni put u Rusiju, morate da računate na mnoge formalne i neformalne sastanke sa poslovnim partnerima i klijentima. Rusi su vrlo gostoljubivi, ali postoji nekoliko pravila koje treba poštovati.

Neformalni sastanci

Kad god idete u posetu ponesite poklon, poput čokolade, kolača ili vina. Ako odlučite pokloniti cveće, izbegavajte neparne brojeve i ruže u žutoj boji. Sa pozdravljanjem sačekajte dok ne uđete u dom, jer u suprotnom donosi nesreću. U nekim domaćinstvima je uobičajeno da izujete cipele pre ulaska.

Bez obzira da li ste domaćin ili gost, pobrinite se da se lepo obučete. Ako vam nude hranu ili piće, prihvatite ih uljudno. Imajte na umu da Rusi vole da piju i naučite taktički odbiti piće. Kao i u drugim evropskim zeljama, takođe ćete imati viljušku na levoj strani i nož na desnoj strani tanjira. Obično Rusi vole da razgovaraju o svojim dostignućima, zato im pokažite da ih cenite.

Poslovni sastanci

Za uspešan posao često je presudno kako se poslovni sastanak odvija i zato neće biti suvišno ako se upoznate sa nekim detaljima.

Organizujte poslovne sastanke nekoliko nedelja unapred. Ako planirate da prisustvujete sastanku, potvrdite svoje prisustvo dva dana pre sastanka, i pre svega, budite tačni.

Korisno je da što više naučite o ruskoj kulturi, istoriji i geografiji, jer će to pokazati interesovanje za zemlju. Dok su stariji ruski privrednici skloniji da posluju u grupama, mlađi privrednici imaju individualniji pristup.

Bez obzira na to, važno je da se na poslovnim sastancima obučete prikladno. Kod žena, suknja mora biti do tačke iznad kolena. Svaki sastanak se obično završava protokolom, to je neka vrsta sažetka sastanka, i od vas se očekuje da ga potpišete.

Pregovori

Nemojte očekivati da će poslovni pregovori u Rusiji biti zaključeni brzo, jer obično traju dugo. Stoga puno strpljenja i hladna glava nikad nisu suvišni. Tipična pregovaračka taktika je otkazivanje kritičnih sastanaka, kao i napuštanje sastanka tokom pregovora. Pri tome ostanite mirni i pričekajte da se vrate.

Rusi su vrlo svesni hijerarhije, tako da je važno da oni koji prisustvuju sastanku odgovaraju statusu svojih ruskih kolega u pogledu starosti i položaja. Rusi neće praviti kompromise, zato je na vama kako ćete im pretstaviti svoju ponudu.

Profesionalni prevodi mogu olakšati vaše poslovanje u Rusiji

Kada osnivate kompaniju i vodite je, važno je imati na umu da ćete se stalno sastajati sa svojim poslovnim partnerima, kupcima i zaposlenima. Profesionalna i korektna komunikacija je veoma važna ako želite da uspešno poslujete na ruskom tržištu.

Pre nego što započnete sa poslovanjem u Rusiji, prvo ćete se baviti zahtevima za vize, a potom i svim dokumetima koji treba da se dostave za osnivanje kompanije. Naravno, možete očekivati da će oni biti napisani na ruskom, pa će vam sigurno trebati prevodilačka agencija koja nudi prevode sa ruskog i obrnuto. Zato ne odgađajte i nabavite dobru prevodilačku agenciju koja nudi profesionalan i kvalitetan prevod za najuspešniji ulazak na rusko tržište.