Vlasnici kompanija često se odluče za ulaganje u stranim državama. Neki odluče uložiti u državama Evrope ili Severne Amerike, dok neki odluče pokušati iskoristiti svoju poslovnu priliku u arapskom svetu. Međutim, prije nego se odlučite za taj korak, potrebno je znati da se arapski region dosta razlikuje kad su u pitanju kultura, religija, etika i geografija, što nas dovodi do zaključka da su standardi u arapskom svetu sasvim drugačiji od evropskih ili američkih.

Za čitanje članka potrebno je 7 minuta.

22 države formiraju arapski svet, uključujući i Saudijsku Arabiju koja se nalazi u zapadnoj Aziji i severnoj Africi, a za poslovni uspeh presudno je poznavati i razumeti kulturne i ekonomske karakteristike države prema kojoj usmeravamo naše poslovanje. Poslovni kodeks, pregovaračke prakse, detalji o gostoprimstvu, njihov kalendar su samo neke od karakteristika o kojima se trebate dobro informisati  prije početka bilo kakvog poslovanja. A na šta trebate obratiti posebnu pažnju?

Prilikom poslovanja u arapskom svetu uzmite u obzir različite kalendare

Bliski Istok ima znatno različitu radnu nedelju od klasične radne nedelje u zapadnom svetu. Uzimajući u obzir da je u Saudijskoj Arabiji glavna religija Islam, petak se smatra najsveštenijim danom u nedelji, a poslepodnevno vreme je namenjeno molitvi. U mnogim državama na Bliskom Istoku, petak i subota su slobodni dani, ali to ne važi za sva područja.

Bitno je napomenuti da se u arapskom svetu, što poduhvata i Saudijsku Arabiju, koristi gregorijanski kalendar, ali se takođe prati islamski lunarni kalendar kada je reč o verskim praznicima. Najbitniji su Eid-al Fitr (kraj posta tokom ramazana) i Eid al-Adha, što obeležava kraj hadža ili godišnjeg hodočašća. Obzirom da su u pitanju praznici koji se pomeraju jer prate kretanje Meseca, teško je odrediti njihov tačan datum. Kada organizujete poslovne susrete i sastanke, svakako savetujemo da budete pažljivi i izbegnete period ramazana.

Kada je u pitanju poslovanje, planirajte ličnu komunikaciju

Lični kontakt je veoma važan za stanovnike Saudijske Arabije, zato savetujemo da prilikom poslovanja izbegavate komunikaciju putem telefona ili imejla. Obavezno komunicirajte lično i posvetite se ličnim susretima i sastancima. Generalno, termini za sastanke se moraju rezervisati najmanje nedelju dana unapred i moraju se potvrditi putem telefona nekoliko dana unapred.

Ostavićete dobar utisak ako budete poštovali jezik

U većini arapskih država, uključujući Saudijsku Arabiju, zvanični jezik je moderni standardni arapski. Stanovnici Saudijske Arabije su veoma ponosni na svoj maternji jezik, zato savetujemo da naučite osnovne arapske pozdrave da bi ostavili dobar utisak.

Naš savet je da naučite neke od najkorisnijih izraza koji su primereni za svaku situaciju, ali ako bi poslovni partneri radije vodili sastanak na arapskom jeziku, pronađite sebi tumača. Na taj način pokazaćete da ozbiljno razmišljate o poslovnoj prilici sa njima i da poštujete njihov jezik.

Rukovanje na sastancima u arapskom svetu je veoma često, ali obično traje malo duže nego što smo navikli. Zato savetujemo da ne povlačite odmah ruke, već da sačekate da to učini vaš arapski poslovni partner. Ako je u pitanju poslovanje sa ženama, morate biti svesni da su neke od njih još uvek vrlo konzervativne, pa sačekajte da vam same pruže ruku. Isto tako, sačekajte na stisak ruke ako poslujete kao žena u arapskom poslovnom svetu muškaraca.

Stanovnici Saudijske Arabije obično posluju na formalnim sastancima, pa im se obraćajte sa gospođa ili gospodin pre njihovog imena, ali i u ovom slučaju ima dosta razlika i ovisi od države u kojoj se nalazite.

Ako je vaša želja da ozbiljno poslujete u arapskom svetu, tada je posebno bitno da vizit karte napravite i na engleskom i na arapskom jeziku. Obzirom da se jezik čita sa desne strane prema levoj, stavite logo vaše kompanije na levu stranu vizit karte.

Ako postanete njihov drug, dobićete njihovo poverenje

Mnogi stanovnici Saudijske Arabije još uvek smatraju da se profesionalni i lični život ne razlikuju jedan od drugog, pa vas smatraju drugom ako postanete njihov poslovni partner. Baš zbog toga možemo reći da su više naklonjeni ličnim sastancima, gde imaju mogućnost da vas i lično upoznaju.

Pre nego što počnete poslovni razgovor, veoma je važno da i vi spremite razgovor o ličnim stvarima, pa pripremite neke odgovore na pitanja o porodici, zdravlju, putovanjima i svom domu. Imajte na umu da je bitno izbegavati pitanja o članovima njihove porodice.

Kako je u arapskom svetu vrlo teško probiti se u industriji ili poslu, bitno je da u kompaniji imate stariju kontakt osobu ili sponzora ili medijatora koji će vas upoznati sa poslovnim partnerima. To je rašireni i prihvaćeni sistem na Bliskom Istoku i zove se wasta.

U arapskom svetu postoje pozajmice i povrati usluga. Ako vas poslovni parter zamoli za uslugu, definitivno će vam se isplatiti ako je možete ispuniti za njega. Nemojte nikad definitivno odbaciti molbu i barem se potrudite da je ispunite, jer se svaki trud uvažava i kasnije vam može biti od koristi.

Budite fleksibilni sa svojim rasporedom

U arapskom svetu tačnost ima potpuno drugačije značenje nego na zapadu. Pri planiranju poslovnog sastanka morate biti vrlo fleksibilni u vremenu, jer vaši poslovni partneri mogu kasniti 30 minuta, jedan sat ili čak više sati. Savetujemo da to prihvatite, ali da ipak pokažete poštovanje ako ste njihov gost i dođete na vreme na sastanak.

Dnevni red poslovnih sastanaka nije važan za stanovnike Saudijske Arabije. Samo stariji arapski poslovni partneri strogo vode poslovnu raspravu, a inače sastanci obično započinju kratkim razgovorima koji traju ne više od 5 minuta. Očekujte prekide tokom sastanaka, a uz povećanu upotrebu mobilnih telefona, oni konstantno komuniciraju sa drugima tokom sastanka. Međutim, to ne znači da oni ne poštuju, već je samo deo njihove kulture baziran na tehnologiji.

Budite strpljivi kada sklapate poslove

Arapski preduzetnici su još uvek vrlo tradicionalni u svom poslu, a finalni dogovor je njihov standardni način poslovanja. Morate znati na početku da je njihov pregovarački proces veoma spor, pa je potrebno veliko strpljenje. Osim dugotrajnih pregovora, možete očekivati i sporu birokraciju, stoga budite spremni na bezbroj sastanaka prije sklapanja posla.

Prilikom pregovora izbegavajte neslaganje sa arapskim preduzetnicima i naučite umetnosti suptilnosti da ih preusmerite da misle drugačije. Isto tako, očekujte da se vaši poslovni partneri neće izravno složiti sa vama, pa je čitanje jezika tela veoma važan pokazatelj u kojem smeru idu pregovori.

Pratite kodeks oblačenja

Obzirom da su stanovnici Saudijske Arabije na mnogo načina još uvek vrlo tradicionalni, važno je pratiti njihov kodeks oblačenja. Uvek nose dugu belu haljinu i crveno belo karirano pokrivalo. Za poslovne sastanke nosite poslovno odelo u tamnim bojama, ali ako putujete, bitna je komforna i skromna odeća. Obavezno izbegavajte kratke pantalone i majice sa kratkim rukavima.

Poslovne žene trebaju nositi konzervativnu odeću koja pokriva većinu ruku do laktova, a suknje trebaju biti dužine do članaka. Majice i haljine trebaju imati zaobljeni izrez, a takođe se pobrinite da odeća bude kvalitetna i da vam odgovara.

Stanovnici Saudijske Arabije su vrlo gostoljubivi i od njih možete očekivati primanje pozivnica i raznih poklona. Ako ste pozvani na ručak, ne zaboravite vratiti pozivnicu.

Način poslovanja u arapskom svetu je drugačiji

Kada poslujete sa kulturama koje su totalna suprotnost onome na što ste navikli, važno je upoznati ih što bolje. Ovo će vam biti od velike pomoći u uspešnom poslovanju i sklapanju novih poslova, čak i kada je reč o poslu u Saudijskoj Arabiji. Pregovori sa arapskim preduzetnicima nisu nikako lagani, ali ako tome dodamo i nepoznavanje njihovog jezika, situacija je još komplikovanija.

Kada poslujete u Saudijskoj Arabiji, kvalitetna prevodilačka agencija vam može biti od velike pomoći jer će sa prevodilačkim uslugama sprečiti mnoge neugodne situacije, a vaše poslovanje biće još uspešnije. Uz profesionalne prevode, vaša poruka će biti tačno prevedena na arapski jezik, što će povećati poverenje među vašim arapskim poslovnim partnerima.