U današnje vreme skoro sve kompanije moraju da posluju sa klijentom ili dobavljačem iz druge zemlje. To nije ni čudo u ovom vremenu globalizacije, jer u drugoj zemlji često pronađete bolje, jeftinije ili jednostavno pogodnije usluge.   

Jednom kada organizujete isporuku i razjasnite moguće probleme sa PDV-om koje biste mogli imati, naći ćete se sa međunarodnom fakturom u rukama. Tada se možete zapitati koji je najbolji način da obezbedite sigurno, jeftino i brzo plaćanje dobavljaču. 

Plaćanje međunarodnih faktura, posebno ako novac trebate poslati u inostranstvo, može biti nezgodno. Može postati skupo i transakcija može potrajati dosta vremena. Na kraju možete biti šokirani ludim deviznim kursom ili visokim naknadama kompanija za prenos novca. Dakle, obavezno napravite malo istraživanje unapred kako biste izbegli beskorisne troškove.

Šta treba da sadrži međunarodni račun?

Nakon prijema fakture, uverite se da ona sadrži sve informacije potrebne u vašoj zemlji, tako da nećete imati problema sa finansijskim institucijama ili poreskom inspekcijom. 

Da biste izvršili plaćanje, trebaće vam podaci kompanije vašeg dobavljača i podaci o njegovoj banci (ili banci posrednici). Da biste izvršili transakciju, trebaće vam IBAN (međunarodni broj bankovnog računa) i BIC (identifikacioni kod banke) dobavljača ili njegova email adresa (ako je registrovan na PayPal-u).

Dobar savet je da zatražite od dobavljača da napravi fakturu u dve valute, u njegovoj domaćoj valuti, kao i u vašoj (ili se dogovorite za neku uobičajenu, dolar ili evro). Ne samo da tako možete uporediti konačne kurseve u obe valute, već možda zaklkjučite da će biti isplativije da plaćate u svojoj valuti, kako ne bi morali da imate posla sa deviznim kursevima.

.

Jeftini i sigurni načini plaćanja međunarodnih računa

Sada kada imate konačnu fakturu pred sobom, imate više mogućnosti kako poslati novac dobavljaču.

Postoji još aspekata koje morate uzeti u obzir: država u koju šaljete novac, opcije dobavljača (da li ima bankovni račun/PayPal), fakturisani iznos, vremenski period u kojem dobavljač treba da primi novac, valutu, naknade, kolika je verovatnoća da ćete morati da vratite novac.

Postoji dosta stvari koje treba uzeti u obzir, ali ne brinite. Za vas smo pripremili 5 najboljih opcija plaćanja, koje će vam znatno olakšati odluku:

1. Prenos novca direktno na bankovni račun dobavljača

Možete odlučiti da novac sa svog bankovnog računa prenesete direktno na bankovni račun dobavljača. Međutim, unapred proverite provizije u banci, kako bi znali koliko naplaćuju takvu vrstu transakcije. Troškovi mogu iznositi do 2000 dinara.

Zato je ova opcija pogodnija u slučajevima kada je iznos na računu znatno veći (iznad 80000- 100000 dinara). Ako trebate da prebacite manji iznos, savetujemo vam da odaberete drugi način plaćanja.

Takođe, transakcije putem bankovnog računa mogu potrajati dosta vremena, a dobavljači često moraju čekati da prime svoj novac. U nekim slučajevima novac mora proći kroz banku posrednicu (ili čak više njih), što znatno usporava proces, a usput može dovesti i do nekih poteškoća: kao što se može pretpostaviti, svaka od ovih banaka uzima naknadu za svoj rad.

Shodno tome, platićete više nego koliko je dogovoreno sa dobavljačem, a isti može dobiti manje novaca u odnosu na količinu koju ste mu stvarno poslali: ovo može prouzrokovati neke nepotrebne nesporazume i zakomplikovati vaš odnos sa dobavljačem.

2. Koristite kreditnu karticu

U poređenju sa prethodnom opcijom, plaćanja putem kreditne kartice su pogodnija u slučajevima kada iznos na računu nije tako visok. Budući da će vam banka naplatiti određeni procenat transakcije (negde između 3-5%), obezbeđivanje dobavljaču podatake o vašoj kreditnoj kartici je dobra opcija kada vam se naplati između 10000 i 20000 dinara.

3. PayPal

PayPal je jedna od najvećih kompanija za plaćanje putem Interneta i ostaje jedan od najčešće korišćenih načina plaćanja na internetu. Korisniku je prihvatljiv te prihvaćen u većini zemalja, što ga čini izuzetno efikasnim za korisnika. Kada plaćate usluge, možete da koristite finansijski bilans koje već imate na svom PayPal računu ili takođe možete da platite manje račune bez ikakvog bilansa. 

Međutim, PayPal je pogodniji ako plaćate manje iznose (do 20000 dinara), jer povećavanjem iznosa povećavaju se i naknade, te mogu biti prilično velike sa povećanjem iznosa.

Takođe, PayPal pruža dobru podršku koja vam može dobro doći ukoliko će vam kasnije trebati povrat novca. Možete izdabrati da koristite Paypal zaštitu kupca i u slučajevima kada nećete dobiti naručene artikle (ako dobavljač ne može dostaviti dokaz da ih je stvarno poslao) ili ako bi s njima postojao problem, PayPal će vam pomoći dobiti puni povrat novca.

4. TransferWise

TransferWise je još jedna platforma za internet plaćanje. To je P2P usluga koja je vrlo jednostavna za upotrebu i nudi prihvatljive naknade. Za otvaranje računa vam nije potrebno mnogo vremena, a zatim možete vršiti novčane transfere u većini zemalja sveta (čak i u neke u kojima nema PayPal, npr. Turska). Pored toga, možete da vidite jasan i razumljiv izračun naknada pre nego što potvrdite uplatu, tako da posle na vašem bankovnom računu neće biti neprijatnih iznenađenja.   

Ipak postoje nedostaci. Prvo, da biste izvršili transakciju, i dalje morate da koristite svoju kreditnu karticu, debitnu karticu ili bankovni transfer. Ne možete platiti gotovinom ili čekom, kao ni nekome ko nema bankovni račun. Još jedan nedostatak može biti to što TransferWise ne podržava sve valute i države, pa ga ne možete koristiti svugde.

5. Western Union

Western Union više nije česta opcija kao platforme za onlajn plaćanje. Nedostaje mu transparentnost što se tiče postavljanja fiksnih naknada i stopa odmah, tako da ne možete unapred da vidite koliko će vam biti naplaćeno.

Konačna cena zavisi od iznosa koji šaljete, odredišta i načina na koji će isti biti primljen. Međutim, postoje neke pozitivne strane Western Union-a, koje druge platforme za onlajn plaćanje još uvek ne mogu pokrivati, pa je zato i dalje na našoj listi.  

Western Union možete pronaći skoro svugde, tako da vaša uplata može da stigne i do udaljenih dobavljača, koje inače ne biste mogli da platite. Govorimo o nekim delovima Azije, Afrike i Južne Amerike, gde drugi načini plaćanja ne bi bili mogući.     

Ako će vam trebati pomoć u komunikaciji sa dobavljačem, bankom ili timom za podršku bilo koje od platforma za internet plaćanje, kontaktirajte nas bez razmišljanja! Rado ćemo vam pomoći u kvalitetnom i razumljivom prevodu vašeg pisma ili poruke na više od 85 svetskih jezika.

Možda čak i kupce ili dobavljače pozovemo za vas na njihovom lokalnom jeziku, tako da ćete ih brže dobiti i bolje razumeti problem ili nesporazum. Kontaktirajte nas za više informacija!